• Marca Cartier

Istoric

Cartier a fost infiintat in 1847, la Paris, in momentul in care Louis-François Cartier a preluat atelierul maestrului sau. In 1874, fiul sau, Alfred Cartier, a preluat compania, dar cei trei fii ai sai, Louis, Pierre si Jacques, sunt cei care au facut cunoscut numele brandului in lumea intreaga.

In 1904, Alberto Santos-Dumont, unul dintre pionierii aeronauticii, s-a plans prietenului sau Louis Cartier de lipsa de fiabilitate a ceasurilor de buzunar in timpul zborului. Cartier a desenat atunci un ceas de mana cu bezelul patrat, care avea sa fie placut nu doar de catre Santos-Dumont, ci si de foarte multi alti clienti. Asfel s-a nascut primul ceas de mana Cartier.

Louis a preluat responsabilitatea pentru filiala Cartier din Paris, mutand magazinul pe strata Rue de la Paix in 1899. Tot el este cel caruia marca ii datoreaza cateva dintre cele mai iconice ceasuri ale sale, printre care si “the mystery clocks”, un tip de ceas care avea cadranul transparent si care a fost denumit astfel datorita faptului ca avea mecanismul ascuns; piese la moda sau modele exotice cu design Art Deco, inclusiv celebrele bijuterii "Tutti Frutti".

In 1907, Cartier a semnat un contract cu Edmond Jaeger, conform caruia cel din urma furniza mecanismele pentru noile ceasuri. La momentul acela, Cartier avea sucursale in Londra, New York si St. Petersburg si continua sa se dezvolte extrem de rapid, devenind una dintre cele mai de succes companii producatoare de ceasuri din lume. Modelele Baignoire si Tortue (care continua sa fie produse si azi) au fost lansate in 1912, urmate de lansarea modelului Tank, 1917. Cel care a conceput designul acestui ceas a fost chiar Louis Cartier, inspirat de introducerea tancurilor pe frontul de est. De-a lungul timpului, ceasul s-a transformat intr-o colectie care numara peste treizeci de modele.

La inceputul anilor ’20, Cartier si-a unit fortele cu Edward Jaeger (de la Jaeger-LeCoultre), care urma sa produca mecanisme exclusiv pentru Cartier. Cu toate acestea, Cartier a continuat sa foloseasca mecanisme si de la alti producatori, cum ar fi Vacheron Constantin, Audemars Piguet sau Movado. Tot in perioada aceea, Cartier a inceput sa marcheze carcasele ceasurilor vandute cu o serie formata din patru cifre.

Jacques a preluat conducerea sucursalei din Londra, mutand sediul pe New Bond Street, locul in care se afla si astazi.

Pierre Cartier a pus bazele sucursalei din New York in 1909, iar in 1917 sediul a fost mutat pe 653 Fifth Avenue, intr-o casa cumparata la vremea aceea in schimbul a 100 de dolari numerar si a unui sirag dublu de perle, care la vremea aceea valora un milion de dolari.

Din echipa Cartier au facut parte si Charles Jacqueau, care i s-a alaturat lui Louis Cartier in 1909 si pana la sfarsitul vietii sale, Jeanne Toussain, care a fost Director al departamentului Fine Jewellery din 1933. Dupa moartea lui Pierre, in 1964, Jean-Jacques Cartier (fiul lui Jacques), Claude Cartier (fiul lui Louis) si Marionne Claudelle (fiica lui Pierre) — care detineau sucursalele Cartier din Londra, New York si Paris — au vandut afacerile.

In zilele noastre, povestea Cartier merge mai departe, acesta fiind in continuare unul dintre cele mai apreciate branduri orologere din industrie.