• Marca Hermes

Istoric

Traditia orologera a companiei Hermes dateaza inca din anii 1920, cand marca a inceput sa utilizeze renumita experienta in crearea de sei pentru calarie si la crearea curelelor de piele fina pentru ceasuri, al caror design exprima perfect spiritul casei. Astfel orologeria a devenit parte integranta a businessului Hermes, cu mult inaintea bijuteriilor, esarfelor de matase sau parfumurilor pentru care este renumit peste tot in lume. Multi ani Hermes a vandut ceasuri create de catre cele mai renumite manufacturi, pana in 1978 cand si-a deschis propria unitate de productie in Biel, Elvetia – La Montre Hermes. Situata in inima zonei orologere, manufactura beneficiaza de vasta experiența care a facut celebra aceasta regiune. Creativitatea pariziana unica, a dat naștere unui numar mare de modele noi, interesante si a asigurat dezvoltarea continua a companiei de-a lungul anilor. Ceasurile Hermes sunt binecunoscute pentru capturarea magiei si misterului timpului. Designul lor unifica traditia cu inovatia. Istoria Hermes pe ani: In 1975 este creat ceasul Kelly. Ceasul “Lacat” este botezat Kelly pentru a celebra geanta cumparata de printesa Grace de Monaco in 1956. In 1978 sunt inaugurate atelierele de ceasornicarie Hermes. Tot in 1978 este prezentat Arceau, ceasul minimalist a carei carcasa imita forma si curbura unui etrier. Clasic, atemporal si neostentativ, ceasul intruchipeaza stilul Hermes. Grafica rafinata a numerelor de pe cadran evoca si ea acelasi lucru. In 1981 se lanseaza ceasul Clipper, usor de recunoscut dupa bezelul in forma hubloului navelor care navigau in secolul 19. Acest model a primit recunosterea internationala pentru exceptionalul sau echilibru si pentru dimensiuni. 1985 – Rallye este lansat. Ansele ceasului sunt facute sa semene cu zabalele cailor si sunt articulate. Cadranul are ca inspiratie cursele de cai, designul sau este indraznet si sportiv. 1987 – apare Sellier. Ceasul este creat pentru a celebra 150 de ani Hermes. Bezelul ceasului reproduce cusatura seilor, iar cadranul are ca trasatura dinstinctiva armasarul inseuat folosit dintotdeauna de atelierele Hermes. 1991 – Hermes prezinta modelul Cape Cod. Numele evoca o statiune eleganta de pe tarmul estic al Statelor Unite. Modelul se inspira din faimoasele zale ale bratarii “Anchor” , o bijuterie iconica a casei. 1993 – Medor apare pe piata. Acest “ceas secret” este inspirat de o curea, conceputa ea insasi dupa un model de zgarda pentru catei, creata de Hermes in 1927.

1996 – ceasul Heure-H este lansat. Litera “H”, emblema casei, ocupa un loc de cinste in aceasta creatie. Utilizat in trecut la genti, curele sau sandale, “H”-ul este purtat in prezent la incheietura mainii. 1996 apare Harnais. Avand ca inspiratie un model din anii ’50, ceasul Harnais este ilustrarea perfecta a expertizei istorice Hermes, aplicata ceasornicariei.18 luni au fost necesare pentru a dezvolta si realiza “cureaua-capastru” a ceasului! In 1998 modelul Cape Cod a fost selectat de catre faimosul stilist Martin Margiela sa fie purtat cu o curea dublu tur - la prezentarea pentru toamna-iarna 1998-1999. In 2004 modelul Barenia iese pe piata. Curelei traditionale i-a luat locul la acest model un snur de piele, iar catarama este inlocuita de un sistem exclusiv Hermes, cunoscut sub numele de” Tibi”.

2006 Cherche Midi, castigatorul unei competitii de design, este proiectat de Masako Ohki pentru Hermes si asociaza expertiza in sei cu orologeria traditionala. In acelasi an apare Cape Cod 1928, un model care reflecta cele mai pure traditii orologere si este echipat cu un mecanism de manufactura realizat de artizani. Tot in 2006 este lansat Kilim, un ceas ce reproduce modelele ancestrale ale covoarelor “kilim”, cu forme geometrice stilizate si o utilizare subtila a emblemei casei. 2006 – este si anul Pendulette Boule, un ceas de masa care are ca inspiratie un model aflat la muzeul Hermes. In 2011 Hermes prezinta ceasul Arceau Time Suspended. Aceasta noua complicatie orologera, dezvoltata special pentru Hermes, este o premiera mondiala. In spatele unui simplu gest ludic se află un mecanism sofisticat capabil sa faca utilizatorul sa uite de timp printr-un joc subtil de came, pinioane și segmente. Mecanica din spatele iluziei este furnizata de un modul suplimentar, creat de Agenhor, modul care permite alternanța automata și spontana între timpul suspendat și cel standard.